Waar komen de aardbevingen in Groningen door?
In Nederland kennen we aardbevingen eigenlijk alleen maar uit het nieuws. In landen zoals Japan, Indonesiƫ en Italiƫ komen heel erg vaak aardbevingen voor. Toch gebeurt het af en toe ook dat er in het noorden van Nederland een aardbeving voorkomt. De reden dat er in Groningen soms aardbevingen voorkomen is omdat er in die streek gas uit de grond gehaald wordt. Dit gas bevindt zich in zandsteen. Zandsteen bestaat zoals de naam eigenlijk al zegt uit aan elkaar vastzittende zandkorrels. Omdat zandsteen poreus is, is het prima in staat om stoffen zoals aardgas, grondwater of olie vast te houden. En juist in Groningen is dit het geval. Het gas ontstaat doordat er organisch materiaal wat tussen de zandsteen zit gaat rotten. Door dit proces ontstaat gas. Wanneer dit gas uit de grond wordt gehaald, heeft dit tot gevolg dat de holtes waar het gas in zat een klein beetje inzakken. Hierbij komt energie vrij die vervolgens voor aardbevingen kan zorgen.
Sinds wanneer wordt er in Groningen naar aardgas gezocht?
In 1959 werd door de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, ontdekt dat er onder Groningen een grote gasbel lag. De eerste boringen werden gedaan bij het plaatsje Slochteren. Dit gebeurde op de akkerbouwgrond van boer Kees Boon. Deze boer had er totaal geen idee van dat er op zijn grond zoveel aardgas op 2700 meter diepte lag. Hij reageerde dan ook totaal niet positief op het nieuws. Waarschijnlijk mede doordat er vlakbij zijn schuur een boortoren was geplaatst. In 1960 besloot de NAM om ook in Delfzijl naar aardgas te gaan boren. Later bleek dat het hier om een grote gasbel ging. In eerste instantie werd er geschat dat er uit deze gasbel zestig miljard m2 gas zou zitten.
De reactie op aardbevingen
Al sinds 2013 komen de aardbevingen in Groningen in het nieuws. Dit komt niet alleen omdat er steeds meer aardbevingen voorkomen, ze lijken met de tijd ook steeds zwaarder te worden. Dit is dan ook de reden dat Groningers zich onveilig beginnen te voelen.
Wanneer er uiteindelijk wordt besloten dat er in Groningen minder naar gas geboord zal worden, blijkt dat er in het deel waar de boring naar gas verminderd wordt ook minder aardbevingen voorkomen.
Echter in het zuiden van Groningen nemen de aardbevingen weer toe. De reden hiervan is dat er in dit deel van de provincie de productie van het aardgas weer wordt opgevoerd. Dit wordt gedaan om een tekort aan aardgas te voorkomen.