Welke schade kan een aardbeving veroorzaken

Bij het maken van een voorstelling van de aarde kan je denken aan een ouderwetse toverbal. Net als dit bekende snoepje bestaat ook de aarde uit een aantal verschillende lagen. De buitenkant is dan wel koel, de kern van de aarde is niet alleen heet maar ook vloeibaar. Dit vloeibare materiaal staat bekend onder de naam lava. Op plaatsen waar vulkanen zijn komt het regelmatig voor dat deze lava naar boven komt. Wanneer dit gebeurt spreken we van een vulkaanuitbarsting.

Hoe komt het dat er aardbevingen ontstaan?

In de meeste gevallen ontstaan aardbevingen omdat er plaatdelen verschuiven. Omdat deze platen voortdurend bewegen is de kans groot dat ze tegen of over elkaar heen schuiven. Dit komt omdat er door de jaren heen spanning tussen deze platen opgebouwd wordt.

Wanneer een aardbeving begint gebeurt dit in het hypocentrum. Dit is de plek in de aardkorst waar de aardbeving begint. Dit hypocentrum ligt altijd onder de grond. De schokgolven dringen op een gegeven moment door tot de aardkorst.

Het grootste deel van de schok ligt in het epicentrum. Deze plek ligt op het aardoppervlak, precies recht boven het hypocentrum. Aardbevingen en vulkanen komen voor op de breuklijnen van de plaatdelen.

In bijna alle gevallen komen aardbevingen voor op de grens tussen twee platen. Ieder jaar verschuiven de platen 2 tot wel 12 centimeter. Bewegen de platen tegen elkaar aan dan noemen we dit convergentie.

Schuiven er twee platen tegen elkaar aan, dan zijn er twee mogelijkheden. Of de aarde komt omhoog of deze zakt juist naar beneden. Bewegen twee platen van elkaar vandaan dan noemen we dit divergente platen.

Schade

Niet altijd is de schade na een aardbeving even groot. Er zijn een aantal zaken die hierop van invloed zijn. Dit zijn de kracht van de aardbeving, het soort ondergrond en hoeveel huizen en mensen zich in het betreffende gebied bevinden. Er worden tegenwoordig door wetenschappers steeds meer bouwkundige manieren bedacht om gebouwen beter tegen een aardbeving te beschermen. Ook oudere gebouwen kunnen tegenwoordig verstevigd worden zodat er meer kans is dat ze een aardbeving doorstaan. Helaas is het zo dat deze technieken heel erg duur zijn om uit te voeren. Daarom gebeurt het vaak dat er bij aardbevingen in arme landen veel mensenlevens verloren gaan en dat er een enorme schade ontstaat.