Wat is de zwaarste aardbeving ooit gemeten in Nederland?

Hebben we het over aardbevingen in Nederland, dan zou je denken dat die in Groningen zou hebben plaatsgevonden. Toch klopt dit niet. De zwaarste aardbeving die we in Nederland tot nu toe gehad hebben was in Roermond in 1992. Het epicentrum van deze aardbeving lag bij het plaatsje Linne, wat vlakbij Roermond ligt. Deze aardbeving vond plaats op een diepte van maar liefst 15 kilometer, wat een voor Nederland behoorlijke diepte is. De aardbeving van 1992 werd niet alleen in Nederland gevoeld maar ook in Frankrijk, Engeland, Zwitserland en Tsjechië. Dit zegt waarschijnlijk genoeg over het feit dat dit een hele zware aardbeving is geweest.

Natuurlijke aardbeving

In tegenstelling tot de aardbevingen in Groningen, die veroorzaakt worden door het winnen van gas, was de aardbeving in Roermond een natuurlijke aardbeving. De reden hiervan was dat er spanning ontstond in de aardkorst.

Er vond op dat moment een verschuiving plaats bij de Peelrandbreuk. Dit is een slenk die door de provincie Limburg heen loopt. Aan deze slenk liggen twee breuken. De Peelrandbreuk ligt in het noorden. In het oosten ligt de Feldbissbreuk.

Geïnduceerde en natuurlijke aardbevingen

Natuurlijke aardbevingen komen het meeste voor in het zuiden van Nederland. Sinds 1986 gebeurt het ook in het noorden van Nederland regelmatig dat mensen worden opgeschrikt door een aardbeving.

De reden van deze aardbevingen is dat er in die streek naar gas wordt geboord. In 2012 vond in Huizinge de op een na zwaarste aardbeving in Nederland plaats. Deze aardbeving had een kracht van 3,6 op de schaal van Richter.

Schade en naschokken

Of het nou over geïnduceerde of over natuurlijke aardbevingen gaat, een aardbeving heeft bijna altijd tot gevolg dat er veel gebouwen beschadigd raken. Dit was zeker het geval tijdens de aardbeving in Roermond. Gelukkig bleef de schade aan huizen en gebouwen in Limburg beperkt. De reden hiervan was dat deze gebouwen voorzien zijn van een solide constructie. In een gebied van rond de 100 km vanaf Roermond vonden een aantal naschokken plaats.

De heftigste aardbeving ter wereld

Wereldwijd komen er regelmatig aardbevingen voor. De sterkste aardbeving die tot heden toe is gemeten is de Valdivia aardbeving. Deze aardbeving vond plaats in 1960 in Chili. Deze aardbeving had een kracht van 9,6 op de schaal van Richter.